EL MENJAR







Per Ruslanas i Deimante



Els menjars principals del dia eren tres:

1r: L'esmorzar (ientaculum) es prenia a primera hora del matí i consistia habitualment en pa, formatge, ous, hortalisses, olives (olivae) i vi pur (merum) o amb mel (mulsum).

L'hora d'esmorzar: fixa't com menjaven al voltant de la taula. On són les cadires???
2n: Cap al migdia feien una menjada ràpida, el prandium, que sovint es prenia de peu, a base d'aliments similars a l'esmorzar, preparats en fred o guisats.



3r:  El sopar era el menjar principal del dia. Sopaven a les 16:00 h o les 17:00 h de la tarda, les famílies nobles sopaven durant hores.

El sopar es partia en tres parts:

- Gustatio (entrants) : ous, amanides, enciam, cols, naps, carxofes, espàrrecs, olives, bolets,...

- Prima cena, altera cena i tertia cena (plats) : Es menjava molt peix com el barb, morena, rèmol, etc. També es menjava porc, ànec, pollastre, moltó, cabra, llebre, etc. Tot això s'amania amb sal vinagre, canyella o julivert. 

- Postres : Consistia en pastissos, fruites, confitures, crema batuda, gelats, etc.
Hora de sopar!

ON COMPRAVEN EL MENJAR?

Els habitants de Roma i de moltes altres ciutats freqüentaven les thermopoli i les cauponae, on compraven menjar per emportar-se o per "picar" entre hores a peu dret. Les cauponae eren botigues on se servia vi i menjar llest per ser consumit. La thermopoli era un establiment on es servia i es venia menjar preparat, tan fred com calent, que es podia emportar o bé consumir allà directament.


UNA RECEPTA ROMANA: COQUES DE PA


Posar el pa en llet.

Quan el pa ha absorbit la llet, es posa un moment al forn per a que no se sequi l'interior.

Es treu del forn i s'unta amb mel mentre està calent i al mateix temps es punxa per a que el pa absorbeixi la mel.

S'escampa pebre pel damunt i es serveix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada