Per Ruslanas i Deimante
Els menjars principals del dia eren tres:
1r: L'esmorzar (ientaculum) es prenia a primera hora del matí i consistia habitualment en pa, formatge, ous, hortalisses, olives (olivae) i vi pur (merum) o amb mel (mulsum).
![]() |
L'hora d'esmorzar: fixa't com menjaven al voltant de la taula. On són les cadires??? |
3r: El sopar era el menjar principal del dia. Sopaven a les 16:00 h o les 17:00 h de la tarda, les famílies nobles sopaven durant hores.
El sopar es partia en tres parts:
- Gustatio (entrants) : ous, amanides, enciam, cols, naps, carxofes, espàrrecs, olives, bolets,...
- Prima cena, altera cena i tertia cena (plats) : Es menjava molt peix com el barb, morena, rèmol, etc. També es menjava porc, ànec, pollastre, moltó, cabra, llebre, etc. Tot això s'amania amb sal vinagre, canyella o julivert.
- Postres : Consistia en pastissos, fruites, confitures, crema batuda, gelats, etc.
![]() |
Hora de sopar! |
ON COMPRAVEN EL MENJAR?
Els habitants de Roma i de moltes altres ciutats freqüentaven les thermopoli i les cauponae, on compraven menjar per emportar-se o per "picar" entre hores a peu dret. Les cauponae eren botigues on se servia vi i menjar llest per ser consumit. La thermopoli era un establiment on es servia i es venia menjar preparat, tan fred com calent, que es podia emportar o bé consumir allà directament.
UNA RECEPTA ROMANA: COQUES DE PA
Posar el pa en llet.
Quan el pa ha absorbit la llet, es posa un moment al forn per a que no se sequi l'interior.
Es treu del forn i s'unta amb mel mentre està calent i al mateix temps es punxa per a que el pa absorbeixi la mel.
S'escampa pebre pel damunt i es serveix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada